In 1988, after an extensive public process, a master plan for the project was approved and a Willamette Greenway conditional use permit for development was granted to the University of Oregon.

The master plan envisions a phased buildout of approximately one million square feet on the 67-acre site. Buildings in the Research Park are to be located in clusters to allow for logical phasing of the project and related infrastructure. Each cluster of buildings will focus toward a park amenity such as the Millrace, the Willamette River, the Millrace outfall, the millpond, and/or the soccer field.

Approximately half of the site will be maintained and/or enhanced as open space areas. The riparian strip along the riverbank will be preserved. New and improved pedestrian, bicycle and vehicular connections are being provided into and throughout the site, thereby increasing public access to the Willamette River and Millrace.

Parking generally will be provided in lots and/or structures located adjacent to the railroad track, buffering buildings from the railroad, at a ratio of 2.5 parking spaces per one thousand square feet of development. Parking will also be provided adjacent to buildings for visitors and disabled persons.

Adherence to the Master Plan and its Design Guidelines is ensured by the Riverfront Design Advisory Committee, appointed by the UO President.

Riverfront Research Park Master Site Plan

[click to enlarge Master Site Plan]